Бежанският център в Елхово с временни фургони отново отвори врати. 

...
Бежанският център в Елхово с временни фургони отново отвори врати. 
Коментари Харесай

35 украинци се озоваха в буферния център с фургоните в Елхово

Бежанският център в Елхово с краткотрайни фургони още веднъж отвори порти.  В него са настанени 35 украинци, измежду тях - 12 деца, които са пристигнали в България преди няколко дни, заяви Нова тв.

Те са пристигнали първо в Созопол с туроператор в четвъртък. Една от бежанките изясни, че идването им у нас е за тяхна сметка, а обещанието било да останат в хотел.

" Беше ни казано, че това е евакуационен курс. Че ще платим за транспорта, само че изхранването и настаняването ще бъде гратис. Имаше хотел в първия ден, само че по-късно програмата се промени и се превърнахме в бездомници ", сподели Лариса Мощенко.

При идването им там обаче излиза наяве, че няма да бъдат настанени в хотел, тъй като програмата е прекъсната. 

“Условията тук са ужасни. Искаме бързо да се махнем ”, съобщи дамата.

БЧК се пробва да възвърне базовите потребности. Хората обаче желаят да знаят какъв брой време ще останат тук. Нашите екипи също ще останат с тях ”, разясниха от Българския червен кръст и обясниха, че ситуацията не допуска дълготрайно настаняване. 

Украинските бежанци, настанени във фургоните, имат потребност от храна и лекарства. 

" Настояваме за незабавна среща на гражданските организации, подпомагащи бежанците, с ръковоството на избраната от служебното държавно управление нова Временна оперативна група, виновна за координацията на дейностите за украинците под краткотрайна протекция.

За следващ път настояваме и за бистрота в работата ѝ, и за обикновено човешко отношение към бягащите от войната в Украйна хора, които са потърсили протекция в България ", се споделя в позиция на Българския хелзинкски комитет от петък.

" Кой е разпоредил настаняването на новопристигащи от Украйна бежанци в центъра за задържане на Министерство на вътрешните работи в Елхово?

Как ще се обезпечат главните потребности – обезпечени по закон и написани в филантропичната стратегия на държавното управление – на уязвимите групи, каквито са и децата?

Кой на място дава отговор за обгрижването на тези хора, какъв е бюджетът за издръжката им и какво включва тя?

Колко дълго ще останат хората там? ", питат от правозащитната организация.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР